55. међународни београдски сајам књига

поставио/ла ОШ ХРШ Администратор 03.10.2010. 15:16

Термин: у термину од 25. до 31. октобра 2010. године.

Излагачки концепт: ове године, 55. међународни београдски сајам књига организује се по концепту који је прошле године, када је први пут примењен, показао бројне предности, како за излагаче тако и за посетиоце. Савремена светска и домаћа издавачка продукција, представљање писаца, промоције и други пратећи програми издавача конципирани су по изложбеним целинама. Овим концептом раздвојени су издавачи од књижара, а он подразумева и прегледнију сајамску презентацију и већи изложбени простор.
У хали 1 Београдског сајма, поред земље почасног госта, налазиће се домаћи и страни издавачи - искључиво са сопственим издањима.
Домаћи и страни издавачи, дистрибутери и књижаре налазиће се у партеру хале 4, док ће на галерији ове хале бити антикварне и коришћене књиге.
Државне институције и установе своју издавачку продукцију и пројекте представиће у хали 1а.
Националне презентације и страни издавачи, издавачи који за основну делатност имају образовање, издавачи школске и стручне литературе налазиће се у хали 2а.
На површини од 31 050 бруто квадратних метара, представиће се преко 800 издавача из земље и иностранства.

Мото: Памет у главу
Овогодишњи слоган је добронамеран предлог читаоцу да се измести са попришта свакодневних медијских атака на његова чула, свест и укус, и да узме – књигу у руке.

Земља почасни гост: Шведска. Ова земља ће се представити пројектом "Гласови Шведске". Носилац пројекта је Амбасада Шведске у кооперацији са Шведским саветом за културу и Шведским институтом. Поред представљања савремене издавачке продукције, на овогодишњем Сајму књига у Београду, Шведска ће представити стотине наслова из области белетристике, документарне и дечије књижевности, од којих су многи преведени и на српски језик. Поред многих познатих шведских писаца, садржајан и занимљив програм земље почасног госта овогодишњег Сајма књига обогатиће присуство белгијске књижевнице за децу и илустраторке Кити Краутер, овогодишње добитнице највеће светске награде за књижевност за децу "Астрид Линдгрен".

Издавачи из иностранства: поред Шведске као земље почасног госта, на овогодишњем Сајму књига учествују издавачи из Грчке, Јапана, Русије, Немачке, Италије, Аустрије, Шпаније, Португалије, Израела, Бразила, Ирана, Анголе, Хрватске, БИХ, Републике Српске, Црне Горе, а први пут се појављују издавачи из Словачке и Холандије.

EUNIC: заједнички наступ на 55. међународном београдском сајму књига имају културни центри и институти из земаља Европске уније у Београду - Хеленски фонд за културу, Аустријски културни форум, Француски културни центар, Гете институт, Институт Сервантес и Италијански институт за културу. Они ће четврти пут за редом сачинити поучан и забаван програм како би публику још боље упознали са земљама и културама које представљају. EUNIC чине Институти за културу држава Европске Уније који међу собом стварају мреже остварујући успешне сарадње. Његов циљ је да побољша и шири културну разноликост и разумевање међу европским друштвима и да учврсти међународни дијалог и културну сарадњу са земљама ван Европе.

Форум Сајма књига: ове године биће организовано четири тематске конференције о питањима професионалног издаваштва у Србији, развојних стратегија у настајању и представљању књиге, као и актуелних културних феномена. Уз учешће писаца, уредника, издавача, универзитетских професора, новинара, вруће теме и могуће полемике, сваког сајамског дана у подне!

Теме Форума Сајма књига:

  • КУЛТУРА, ТРАДИЦИЈА И МЕДИЈИ: КАКО ОБЕЛЕЖАВАМО ЈУБИЛЕЈЕ
  • КЊИЖЕВНОСТ, ПОЗОРИШТЕ, ФИЛМ: КАКО (НИ)СМО ЕКРАНИЗОВАЛИ СРПСКУ КЊИЖЕВНОСТ
  • БЛОГ, ЧЕТ, ФЕЈС: ДЕСТРУКЦИЈА ИЛИ РЕКОНСТРУКЦИЈА ЈЕЗИКА
  • УЏБЕНИК, БИБЛИОТЕКА, WEBLIOTEKA: УЧЕЊЕ И ИНТЕРНЕТ

Ћаскаонице: поподневни разговори с писцима различитих поетика из земље и региона - модерних класика, аутентичних десперадоса, рокера и блогера одвијаће се сваког сајамског дана. Са Александром Гловацки разговараће Јелена Ленголд, Ото Олтвањи, хрватска ТВ звезда и песник Александар Станковић, Борис Дежуловић, Љубица Арсић и многи други...

Песнички маратон: овогодишње изненађење сајма књига су два сајамска маратона, песнички маратон у част Лазе Костића и маратон кратке приче који се организује у сарадњи са Фестивалом кратке приче "Кикинда Шорт".

Стрип радионице: на Сајму књига и ове године биће отворена стрип радионица у којој ће се стрип поново срести са књигом, филмом и другим медијима.

Живети са преводом, живети од превода: округли сто о преводилаштву.

Шести годишњи сусрет библиотекара: тема овогодишњег сусрета библиотекара Србије је "Ко чита побеђује! – сарадња библиотека, издавача и медија на промоцији читања књига".

Изложбе:

  • Путујуће позориште Љубомира Симовића – Музеј позоришне уметности Србије
  • Аверси и Верси, писци на новчаницама европских држава – аутор Поп Д. Ђурђев
  • Црна књига, изложба и перформанс – Музеј савремене уметности Војводине и Led art-Ark клиника из Новог Сада  

Највећи фестивал савремене српске књижевности: најављено је учешће већине водећих савремених српских писаца у оквиру програма на штандовима својих издавача.

Школски дан: 28. октобар 2010. Сајамски дан посвећен организованим посетама ученика, наставника, студената и професора. Издавачи припремају посебан садржајан програм намењен ђацима, студентима и професорима.

Награде међународног београдског сајма књига:

  • Издавач године
  • Издавачки подухват године
  • Дечија књига

Поред традиционалних награда за издаваштво биће додељена и награда "Доситеј Обрадовић" која се сваке године додељује страном издавачу са континуираним доприносом у објављивању и промоцији српске књижевности

Отворена књига: последњег дана Сајма књига амбасадор Шведске, земље почасног госта 55. међународног београдског сајма књига, свечано ће предати Отворену књигу представнику земаља португалског говорног подручја, Португалији, Бразилу и Анголи, које ће бити почасни гости 56. међународног београдског сајма књига 2011. године.

Радно време Сајма књига: од 10 до 20 h.

Улазнице: цена појединачне улазнице је 250, а за групне посете 150 динара.

Comments