2013-06-25: Учешће на конфeренцији „Интернет дијалог Србије»

поставио/ла Милан Милошевић 25.06.2013. 12:50   [ ажурирано 25.06.2013. 13:02 ]

Извештај о реализацији ваннаставне активности у школској 2012/2013.

Назив активности

Учешће на конфeренцији „Интернет дијалог Србије»

Датум/период реализације

25.6.2013. од 9 до 16 часова у

Место реализације

Београд, Клубу посланика, Толстојева 2

Организатори: Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникацијa у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP), EuroDIG-a (Европскog дијалогa о управљању интернетом) и Diplo фондације 

Циљеви

Учешће у раду конференције и сесији «Безбедност деце на Интернету»

Учесници

Милан Милошевић, Љиљана Маричић

Кратак опис активности

Сагласно обавештењу са сајта Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација  потписани су се пријавили за учешће на конференцији које је прихваћено. Потписани су учествовали на конференцији у пленарном делу и на сесији «Безбедност деце на Интернету».

Државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Татјана Матић, рекла је на другом по реду Интернет дијалогу у Србији да су питања везана за интернет добила данас једну нову димензију озбиљности, и то од економских питања о развоју, доступности и одрживости интернета, па до питања права на слободу изражавања, на слободни проток и доступност информација и на основна људска права.

Она каже да су теме данашњег скупа, као што је политика оправданости података, безбедност на интернету, приватност дигиталних садржаја, електронска трговина и управљање интернетом, неће бити нимало лака, тренутно актуелне свуда у свету.

Решења тема којима се данас бавимо у оквиру овог дијалога нису ни лака ни брза, а због значаја који интернет и широкопојасни приступ интернету данас добијају, јасно је да ће она имати додатни значај и утицај на будућност, сматра Матић.

Учешћем свих зантересованих страна у дијалогу, како је навела, подстиче се шире и креативније решавање проблема.

Ово је посебно важно када се говори о интернету који се развија искључиво кроз активност веома различитих страна, што даје снагу овом процесу, јер проистиче из ангажовања како појединаца тако и група, привреде, цивилног друштва, техничких и академских стручњака и наравно органа државне управе, рекла је Матић.

Стални представник УН-а у Србији, Вилијам Инфанте, рекао је да светска организација константно ради на томе да доступност података Владе Србије буде максимално транспарентна, како би грађани могли да на основу њих донесу праве одлуке.

Ако причамо о грађанима неопходно је да они имају право да приступе разним подацима како би могли да донесу одлуку о, на пример, својим потрошацким активностима. Зато ћемо се на овој конференцији бавити управо питањем неопходности да се грађанима омогући право приступа подацима, каже Инфанте.

Србија је, сматра он, јако добро упозната са коришћењем интернета, од Фејсбука Твитера до електронске поште.

То је сјајан начин да се прогурају информације и да грађани активно учествују у решавању проблема, и зато су УН недавно лансирале сајт на коме грађани Србије путем СМС-а могу да укажу на проблеме у здравственом сектору, каже Инфанте, додајући да је крајни циљ да Србија буде транспарентнија, и лакше место за живот, рад и инвестиције.

Напомена:

На пут смо кренули у 6:30 а вратили се у 18:30 часова. Трошкове пута је покрио организатор.

На линку http://mtt.gov.rs/slider/internet-dijalog-srbije/ налази се информација о скупу.

2013-06-25: Са конфренеције „Интернет дијалог Србије»


 

У Смедеревској Паланци

25.6.2013.

Подносилац извештаја

 

Милан Милошевић

Љиљана Маричић

 

Comments